Warning: Creating default object from empty value in /var/www/swedenchimp.se/ing-mariepersson.se/wp/wp-content/themes/canvas/functions/admin-hooks.php on line 160

OM ING-MARIE PERSSON

 

  • 30 års erfarenhet av schimpanser och orangutanger som primatansvarig i Furuviksparken.
  • Ordförande Sweden Chimpanzee Trust
  • Dokumentärfilmen ”Min Håriga Familj” En film om Ing-Marie och hennes resa med schimpanserna.

 

Presentation

Ing-Marie Persson har vigt sitt liv åt människans närmaste släktingar bland djuren – schimpanserna. Hon är internationellt engagerad för schimpansens utsatta situation i det vilda. Genom föreningen Sweden Chimpanzee Trust kämpar hon för bevarandet av schimpansernas miljö och utvecklingsmöjligheter i Afrika.

DSC_2937Ing-Marie är en av få människor i världen som har umgåtts med fullvuxna schimpanser. Hon utvecklade en unik relation till schimpansflocken i Furuviksparken där hon arbetade i 37 år, hon blev helt accepterad som en fullvärdig flockmedlem. Inte minst hade Ing-Marie en speciell närhet till gruppens ledare – schimpanshannen Santino som är lika stark som fyra fullvuxna män!  Hon har följt honom i mer än 30 år och genom sitt tydliga kroppsspråk, sina raka signaler, sin kärlek och sin ärlighet lyckades hon bli accepterad som alfahannens jämbördige flockledare – en unik position som gett Ing-Marie en fantastisk inblick i schimpansernas värld.

Ing-Marie kan också dela med sig av andra unika erfarenheter. Hon har varit adoptivmamma åt 4 moderlösa schimpansbarn som hon fostrat och integrerat till schimpansgruppen i Furuvik. Det har varit dygnet-runt-jobb under ett och ett halvt år med varje individ, men det har givit Ing-Marie så mycket kärlek och värme och en sällsynt förståelse för våra närmaste släktingar.

DSC_2919Schimpanserna är mer lika oss än vi tror. De känner sorg, ilska och glädje precis som vi, de har samma behov av närhet och bekräftelse. Eller är det kanske tvärtom – att det är vi som är mer lika schimpanserna än vi tror? Vi borde kanske stanna upp ibland och titta i backspegeln. Hur gör de för att må bra, hur arbetar chefen i gruppen, hur uppfostrar de sina barn, bryr de sig om varandra mer än vi? I en allt mer krävande livs- och arbetsmiljö kanske schimpansen kan lära oss mycket?

 

Ing-Marie reser regelbundet till Afrika för att hjälpa sina samarbetspartner som arbetar för schimpansens överlevnad. Resorna har gett Ing-Marie perspektiv och en ödmjukhet inför livet och framför allt att vi inte kan ta allt för givet. Där har hon mött människor som kämpar med medel som är obefintliga, människor som är glada över det lilla!

 

Manda kramMed utgångspunkt från sitt arbete med schimpanserna har Ing-Marie varit inspirationskälla till författarna Tommy Lundberg och Ola Berggren som har skrivit boken ”Ledarskap på Apstadiet” som kom ut under 2010. Den har fått mycket uppmärksamhet i media, bl.a. i TV4:as Nyhetsmorgon och SVT:s Godmorgonprogram. Dagens Industri, Metro, Resumé, Chefen i Fokus mfl. tidningar har skrivit om den och den har blivit en av landets nu mest omtalade ledarskapsböcker. Boken är ett upprop för ett mänskligare ledarskap. Men den är också ett upprop för att rädda de utrotningshotade schimpanserna. Intäkterna från försäljningen av boken går nämligen till bevarandeprojekt, forskning, utbildning och andra insatser för schimpansernas överlevnad.

 

”Min håriga familj” En film av Erika Rydstrand och Dieter Stöpfgeshoff. Dokumentären hade julpremiär på SVT 2005 och har därefter sänts ytterligare ett par gånger. Den är fylld av fascinerade scener som visar Ing-Maries unika relation med schimpanserna på ett nära, varmt och hisnande sätt.

Diplom

ATT00146.jpg  ATT00149.jpg

ATT00143.jpg  ATT00152.jpg